Monday, April 11, 2011

Svenskans beskrivning 2011: Språket som kulturbärare – nu och då





Trettioandra sammankomsten för svenskans beskrivning äger rum torsdagen den 13 och fredagen den 14 oktober 2011. Sammankomsten beräknas börja ca kl. 10 på torsdagen och sluta senast kl. 16 på fredagen. Temat för konferensen är Språket som kulturbärare – nu och då. Värd är Svenska språket vid Karlstads universitet. 

Plenarföredragen kommer att behandla språket som kulturbärare i ett såväl historiskt som nutida perspektiv. Plenarföredragshållarna är: 
- Per-Axel Wiktorsson, Uppsala universitet – ”Mer ljus på fornsvenskan” 
- Margareta Svahn, Institutet för språk och folkminnen – ”Kontinuitet och förändring i västsvenska dialekter” 
- Stefan Brink, University of Aberdeen – ”De nordiska språkens påverkan på ortnamnskicket i Storbritannien” 

Konferensen kommer på sedvanligt vis att innehålla både plenar- och sektionsföredrag. De sistnämnda kan omfatta alla områden inom ämnet svenska. Vi avser att publicera ett urval av föredragen i en konferensvolym. 

Det kommer att finnas möjligheter att ge posterpresentationer och att arrangera workshops. Skulle någon vilja behandla ett specialområde i form av en workshop bör arrangörerna kontaktas i god tid, senast 30 april 2011.  

Det preliminära tidsschemat är följande: 
  • Senast 1 juni 2011: Anmälan om deltagande och anmälan av föredrag med en kort sammanfattning om högst en A4-sida. Deltagarlista och sammanfattningar av föredragen läggs ut efter hand på hemsidan. 
  • Senast 29 augusti 2011: Besked till deltagarna om antagna föredrag. 
  • Omkring 12 september 2011: Utskick till deltagarna med sammankomstens program. 
Information finns tillgänglig på vår hemsida på Internet under adressen: www.kau.se/svebe32. Där kommer du att kunna göra du din anmälan elektroniskt. Du är välkommen att kontakta oss på e-postadressen Svbe32@kau.se om du har några frågor. Vi finns även på Facebook. 


Svenska språket vid Karlstads universitet hälsar alla varmt välkomna! 

Björn Bihl och Jessica Eriksson 

No comments: